Sveika, mamma, esmu pastēte.

“Sveika, mamma, esmu pastēte.”

“Sveika, pastēte, esmu mamma.”

Apmēram tā risinājās lomu spēles mūsmājās vēl pavisam nesen, nu parasti gan ne ar ēdienu, to es te pati tā uzrakstīju.

Bet pastētes mums visiem ļoti labi garšo un 3 no 4 reizēm es tās pagatavoju pati. Jo tas ir ļoti vienkārši, pat elementāri.

Ar ļoti labi garšo es domāju to, ka Toms, piemēram, pastēti ēd vienkārši tāpat ar karoti vai arī nolaiza no maizes un smērē pastēti pa jaunu uz tās pašas maizes šķēles kādas trīs reizes, kamēr beidzot arī maize apēdas.

Klasiskā pastēte tiek gatavota no aknām un es visbiežāk izvēlos vistu aknas, bet esmu to gatavojusi arī no brieža un tītara aknām un arī tās sanāca garšīgas.

Tomēr pastēte ir piemērota arī veģetāriešiem un vegāniem, ja to gatavo no šampinjoniem – ik pa laikam es arī tādu pagatavoju pārmaiņas pēc, jo ir garšīgi.

KLASISKĀ AKNU PASTĒTE

  • ~100g aknu
  • 1 sīpols
  • pāris ķiploka daivas
  • 1/2-1 burkāns
  • dažādi kaltēti zaļumi, garšaugi
  • sāls, pipari
  • līdz 30g sviests
  • mazliet eļļa

 

Vidēji smalki sagriež sīpolus, burkānus ripiņās un līdzīga izmēra gabaliņos arī aknas. Ķiploka daiviņas sagriež uz pusēm.

 

Liek karsēties pannu, uzlej mazliet eļļu. Saber iekšā sīpolus, burkānus, aknas, ķiploku un visas garšvielas. Tādu īstu proporciju nekam nav, citreiz lieku lielu sīpolu, citreiz mazu, garšaugus variēju un beru uz aci. Ar sāli un pipariem aizrauties nevajag – tos varēs vēl paspēt papildināt. Un pielieciet oregano, lai sāli mazāk prasās. To visu apmaisot cep, pievieno arī sviestu vai, ja nepatīk sviests, tad mazliet svaigas eļļas būs jāpievieno blendējot. Taukviela nepieciešama, lai pastēte vienmērīgāk sablendētos un būtu uzsmērējama. Kad viss mazliet apcepies un aknas gatavas, mazliet padzesē un liek iekšā jaudīgā blenderī/kombainā. Minūte un pastēte gatava. Tagad ir īstais brīdis pagaršot, vai nevajag vēl kādu garšvielu vai varbūt mazliet svaigu ķiploku – tad to visu var vēl ieblendēt iekšā.

ŠAMPINJONU PASTĒTE

  • ~5 lieli šampinjoni
  • sīpols
  • 1/2 burkāns
  • ķiploks, karijs un citas garšvielas pēc gaumes
  • sāls, pipari
  • eļļa un/vai sviests

 

Šampinjonus, sīpolu, burkānu un ķiploku sagriež. Apcep uzkarsētā pannā nelielā eļļas daudzumā. Ja nav pretenziju pret sviestu, tad pievieno nedaudz sviestu, lai tas pannā izkūst (sēņu pastētei taukvielu vajag mazāk nekā gaļas).

 

Mazliet padzesē un liek blenderī/kombainā. Ja nepieciešams, blendējot pievieno mazliet eļļu, papildus garšvielas.

P.S.

Par sviestu. Būtībā klasiskākais variants ir pastētei pievienot cūkas speķi (jau apcepot) nevis sviestu, bet tā kā speķī visvairāk uzkrājas viss, kas nav labs, tad daudzi to mūsdienās neēd vispār. Tomēr, ja ir pieejams speķis no īstas lauku vai eko cūciņas, tad iesaku izmēģināt pastētei pievienot to (~1/3 pret aknu daudzumu).

Par eļļu. Parasti es cepšanai izmantoju rapšu eļļu un svaigu pievienoju olīveļļu. Eļļa noteikti ietekmēs pastētes garšu, tāpēc tā jāizvēlas garšīga un aromātiska. Lai gan bez taukvielas saturīga pastēte nesanāks, labāk pievienot mazāk.

Share

No Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.