Magnusa mēnešu kūkas 7️⃣8️⃣9️⃣🔟

Gadu sākšu ar saldumsaldu rakstu, jo atliktas melnrakstos gaida jau četras Magnusa mēnešu kūkas. Šoreiz divas no tām mazliet sarežģītākas, bet divas pavisam vienkāršas!

•SEPTIŅI mēneši• 7️⃣>>>Ābolu zefīra medus kūka īstiem saldummīļiem

Skatījos uz ābolu kasti un domāju, kādu gan kūku uztaisīt no āboliem… Ilgi nevarēju izlemt, bet beigu beigās nonācu pie idejas uztaisīt torti, kurai krēma vietā būtu paštaisīts ābolu zefīrs!

Sāk ar ābolu zefīra gatavošanu:

  • nomizo un sagriež gabaliņos ābolus – kopā 250g;
  • saber traukā ar vāku un cep cepeškrāsnī 180C ~20min (kamēr izšķīst) – nākamreiz laikam gan cepšanas vietā pamēģināšu pasautēt minimālā ūdens daudzumā;
  • izberž caur sietiņu un atstāj, lai atdziest (es rūpīgi saspaidīju ar dakšu – krēmam der arī tā).

Kamēr dziest ābolu masa, pagatavo biskvītu:

  • 2 mazas vai 1 lielu olu sakuļ ar 1/2 glāzi medus;
  • pievieno 2/3 tējk. sodas un 2 glāzes miltu, kārtīgi samaisa;
  • uz cepampapīra uzzīmē vajadzīgo ciparu;
  • ar karoti uzsmērē mīklu – man sanāca precīzi 4 kārtām;
  • cep 175-180C karstumā, kamēr zeltains;
  • tikko izņemtu no krāsns sabaksta ar dakšu un atdzesē uz gludas virsmas.

Turpina ar zefīru:

  • katliņā ielej 40ml ūdens un pieber 150g cukura;
  • karsē uz nelielas uguns līdz sīrups vairs nešķīst, ja tā pilīti iepilina aukstā ūdenī;
  • kamēr vārās sīrups, citos 40ml ūdens iemaisa 2 ēdamkarotes želatīna un atstāj, lai uzbriest;
  • uzbriedušo želatīnu iemaisa gatavā sīrupā;
  • atdzisušu ābolu biezeni puto ar 50g cukura (oriģinālreceptē sanāk 150g, bet, ja zefīru paredzēts izmantot tortē, tad tik saldu nevajag) un mazliet vaniļas cukuru, pēc brīža pievieno 1 olas baltumu un turpina putot līdz saputojas gaišā, gaisīgā masā;
  • ieputo karsto sīrupu, kurā iemaisīts želatīns;
  • puto līdz masa kļūst stingra un nekrīt nost no miksera slotiņām;
  • masu biezā kārtā uzsmērē trim atdzisušajiem biskvītiem, atstājot nepilnu ceturto daļu malu apsmērēšanai;

Kamēr zefīra masa mazliet apkalst, savāra karameli:

  • mazā katliņā uz lēnas uguns liek gabaliņu sviesta, pielej nedaudz saldo krējumu, pieber brūno cukuru un šķipsniņu sāls;
  • karsē līdz sāk sabiezēt, bet masai jābūt lejamai.

Liek kopā torti:

  • pirmajai ar zefīru pārklātajai biskvīta kārtai virsū uzliek “pliko” biskvītu un uz tā saspaidītas svaigas vai atkausētas avenes bez cukura (bildēs diemžēl šis posms nav);
  • virsū liek pārējās divas biskvīta kārtas ar zefīru;
  • pārlej ar karameles mērci un izdekorē ar avenēm – jo vairāk, jo labāk!

•ASTOŅI mēneši• 8️⃣>>>Citronu kēksa kūka

Kēksa kūka tāpēc, ka visvieglāk ciparu 8 ir salikt no diviem kēksiem ar tukšo vidu – tieši tik vienkāršs izskaidrojums!

Vispirms izcep 2 kēksus, katrs no tiem pēc lieluma ir kā puse no standarta apaļā kēksa ar tukšo vidu (sastāvdaļas norādītas 1 kārtai):

  • ar mikseri saputo 1 olu un 100ml cukura;
  • pievieno 100ml pilngraudu kviešu miltus un 100ml pilngraudu auzu miltus;
  • pievieno 0,5 tējkaroti sodas;
  • pielej 100ml kefīru;
  • piespiež sulu no puscitrona;
  • pieber magones.

Krēms:

  • saputo 250ml saldo krējumu ar pūdercukuru.

Saliek kūku:

  • horizontāli pārgriež abus kēksus uz pusēm – virsējās, mazākās daļas būs astotnieka augšējais aplis (tām izgriež fragmentu, lai var salikt kopā smuku astotnieku);
  • uzsmērē ķiršu ievārījumu;
  • uzsmērē 1/2 putukrējumu;
  • uzliek virsējo kēksa kārtu;
  • apsmērē ar pārējo putukrējumu;
  • izdekorē ar svaigiem vai saldētiem ķiršiem.

•DEVIŅI mēneši• 9️⃣>>> Vertikālā biskvīta kūka ar baltās šokolādes krēmu

Pasen biju noskatījusi ideju uztaisīt vertikālā biskvīta kūku, bet kuram ciparam tā vislabāk derētu? Beigu beigās paliku pie cipara 9 – šī kūka prasīja vairāk laika kā citas un atkārtotus receptes izmēģinājumus, lai biskvīts būtu gana biezs, bet ne ciets un lai baltās šokolādes krēms labi klātos. Bet nu esmu atradusi to versiju, kas garšo vislabāk, un ar recepti varu padalīties arī ar jums!

Biskvīts:

ar mikseri saputo (bet nepārputo) sastāvdaļas šādā secībā:

  • 3 olas,
  • 200 ml cukura,
  • 400 ml kefīra,
  • 400 ml miltu,
  • 2 tējk. sodas,
  • 2 ēdamk. kakao.

Klasiskajā lielajā cepeškrāsns pannā (labāk dziļajā) ieklāj cepampapīru un ielej saputoto masu. Cep 180°C 25-30min, gatavību pārbaudot ar koka irbulīti.

!!! Kad gatavs, izņem un vēl karstu ar visu cepampapīru viegli sarullē.

Baltās šokolādes krēms:

  • ar mikseri saputo 400g krēmsiera un 100g pūdercukura,
  • pieputo klāt ūdens peldē izkausētu 200g balto konditorejas šokolādi.

Saliek torti:

  • biskvītu atrullē un sagriež 4 vienāda platuma strēmelēs,
  • lai izveidotu cipara 9 formu, vajadzēs pāris glāzes vai citas apaļas formas veidnes – visgrūtāk ir izveidot formu no pirmās kārtas, es sākumā vietām saspraudu biskvītu kopā ar zobu bakstāmajiem kociņiem,
  • biskvītam virsū klāj krēmu – būs jāklāj plānās kārtās ar vairākiem piegājieniem (pa vidu var ielikt ledusskapī, lai krēms mazliet sacietē),
  • pēc tam uzmanīgi uzklāj plānu kārtiņu melleņu ievārījuma,
  • liek nākamo kārtu ar biskvītu, atkal krēmu un melleņu ievārījumu,
  • uzliek trešo biskvīta kārtu un kūku no visām pusēm noklāj ar atlikušo krēmu,
  • dekorē ar lielogu dzērveņu pusītēm un svaigām vai saldētām mellenēm vai avenēm.

•DESMIT mēneši• 🔟>>>Vienkāršā cepumu kūka

  • no “Selga” pilngraudu cepumiem saliek vajadzīgo skaitli, vispirms katru cepumu pamērcējot pienā – man vajadzēja 3 paciņas cepumu,
  • cepumiem virsū liek melleņu ievārījumu un banānu šķēlītes,
  • nākamo pienā pamērcēto cepumu kārtu pārklāj ar kondensēto pienu un svaigām vai atkausētām zemeņu šķēlītēm,
  • trešo cepumu kārtu pārklāj ar kondensēto pienu un melleņu ievārījumu,
  • virsū liek vēl vienu kārtu cepumu un pārkaisa ar plānu kārtiņu kakao vai pūdercukura (atkarībā, vai vēlas rūgtenumu kontrastam vai saldāku).

 

 

Share

No Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.