Ķirbja kekss – veselīgāks, bet tikpat gards!

*bildes atjaunotas 2019.g. Un šovasar šī pati recepte izmēģināta ar rīvētu svaigu kabaci ķirbja vietā – sanāca ļoti labi, noteikti varu ieteikt!

Mūsu ģimenē saldumi garšo visiem. Un tā kā nevēlamies sev šo prieku pavisam liegt, tad es cenšos dažus gardumus pagatavot veselīgāk, taču, lai būtu tikpat gardi! 😉

Tā kā kādam noteikti vēl skapjaugšā paslēpies pēdējais pagājušā gada ķirbis un arī veikalos vēl tos var atrast, tad dalos ar mūsu ģimenē iecienītu ķirbja keksa recepti. Par veselīgāku es šo keksu saucu ne tikai dēļ ķirbja. Pusi no nepieciešamā miltu daudzuma izvēlos aizstāt ar pilngraudu auzu vai kviešu miltiem – protams, jūs to varat arī nedarīt, taču es iesaku vismaz vienu reizi pamēģināt. Pilngraudu miltus tāpat daļēji izmantoju pankūkās (gan plānajās, gan biezajās) un citur.

IZEJVIELAS:

  • 2 olas
  • 1  – 2 glāzes cukura (visgaršīgāk ir izmantot gan balto, gan brūno cukuru, bet tas ir pēc katra paša vēlmēm un virtuves krājumiem)
  • 1 glāze ķirbja (visgaršīgāk būs nedaudz cepeškrāsnī pacepts vai tvaicēts, bet var arī sarīvēt svaigu ķirbi)
  • 1 glāze skābā krējuma (der arī kefīrs vai bezpiedevu jogurts)
  • 2 glāzes miltu (1 glāze augstākā labuma kviešu miltu + 1 glāze pilngraudu miltu)
  • 1 tējk. sodas

GLAZŪRA (nav obligāti):

  • Šokolādes –
    • 100g šokolādes
    • mazliet piena
  • Krējuma –
    • 100 ml krējuma
    • 1 tējk. cukura

PAGATAVOŠANA:

  1. Visas sastāvdaļas sajauc (visērtāk ar mikseri, bet var arī ar karoti).
  2. Lej vai nu silikona vai labi ietaukotā cita materiāla veidnē (es dodu priekšroku silikona, jo tā ir daudz ērtāk – nav jāietauko forma, vieglāk izņemt keksu un vieglāk izmazgāt). 20160316_164713.jpg
  3. Cep mērenā temperatūrā apmēram 1 stundu (sāk pārbaudīt pēc apmēram 45 min.)
  4. Kamēr cepas, samaisa krējumu ar cukuru glazūrai.
  5. Gatavu keksu (kad pie iedurta koka irbulīša vairs nepielīp mīkla):
    • (ar šokolādes glazūru) mazliet padzesē, izņem no formas un liek uz smuka šķīvja. Pārlej ar tikko izkausētu šokolādes un piena masu un atstāj, lai sacietē. Ātrākam efektam var uz brīdi ielikt ledusskapī.
    • (ar glazūru) izņem no formas, apgriež ar smuko pusi uz augšu un uzliek uz cepampapīra. Pārlej ar glazūru un liek cepeškrāsnī vēl uz 5 min.
    • (bez glazūras) atdzesē un izņem no formas. Bet, ja arī jūs, tāpat kā es, nevarat nociesties, tad silts kekss garšo debešķīgi, tikai to grūtāk izņemt. 🙂

Share

No Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.