Es nezinu kā jūs, bet mēs vasarā diezgan lielu dienas daļu pavadām ārā. Un tas nozīmē, ka īsti nav laika nopietnai pusdienu gatavošanai, nerunājot nemaz par to, ka vasarā nemaz negribas nopietni gatavot! Pusdienas parasti ir ātra improvizācija no tā, kas ir mājās, tostarp pāris reizes nedēļā Toms izvēlas Milzu pārslas ar pienu vai kādu musli ar jogurtu. Nolēmu ar jums padalīties ar trim ātro pusdienu receptēm, kas garšo Tomam (dažreiz gan viņš paēd jau gatavošanas procesā pagaršojot atsevišķi katru sastāvdaļu).
Starp citu, ar pirmo recepti “Vasaras salāti ar olu” es piedalos Balticovo rīkotajā fotokonkursā #pieliecolu – ja jums arī garšo šādi salāti, tad priecāšos, ja nobalsosiet arī par manu bildi! -> www.pieliecolu.lv
* receptēs daudzums norādīts 1 pieaugušajam un 1 bērnam.
1. VASARAS SALĀTI AR OLU (15min)
- sauja salātu – jebkādi vai dažādi
- 1 īsais svaigais gurķis
- 1 liels tomāts
- lociņi vai nedaudz sīpola
- 2 vārītas vistu olas
- nedaudz sāls un pipari
Pārmaiņus papildinu ar:
- graudaino biezpienu (ja sauss, tad piestāvēs arī pašķidrs krējums vai bezpiedevu jogurts)
- 1 skābo gurķi (vienalga mazsālītu vai marinētu) – tādā gadījumā sāli atsevišķi nevajag!
- tunci eļļā
Kamēr vārās olas, nomazgā un sagriež dārzeņus. Beigās pievieno nedaudz padzesētas un sagrieztas olas. Tieši tik vienkārši!
2. GRIĶU PĀRSLU BIEZPUTRA AR PIEDEVĀM (5min)
- griķu pārslas 100ml
- ūdens 200ml
- avokado
- biezpiens ar krējumu/bezpiedevu jogurtu
- lociņi un/vai zaļumi
Variācijai:
- šad tad biezpienu aizstāju ar plaucētu olu
Griķu pārslas ber verdošā ūdenī un pavāra 3 minūtes, ik pa brīdim pamaisot (vai pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj zem vāka uz 5 minūtēm). Sagriež gabaliņos avokado, sasmalcina lociņus un biezpienu sajauc ar krējumu. Gatavs!
3. GRIĶU, LĒCU UN APELSĪNU SALĀTI (20min)
- zaļie griķi 100ml
- sarkanās lēcas 50ml
- ūdens 300ml
- apelsīns 1
- mīksts avokado 1/2
- vīnogu kauliņu eļļa (vai cita bez specifiskas garšas) 2t/k
- baziliks šķipsniņa
- sāls šķipsniņa (paliela)
Variācijai:
- griķus var aizstāt ar bulguru vai kuskusu (ja garšo)
Katliņā ielej 300ml ūdeni, uzreiz ieber griķus un lēcas un no vārīšanās brīža vāra vēl 10 līdz 15min, pievieno sāli. Pa to laiku salātu bļodā saspaida avokado ar eļļu un baziliku – tā būs salātu mērce. Apelsīnu nomizo un katru daiviņu sagriež 3 daļās. Nokāš gatavos griķus un lēcas (var arī noskalot) un ber salātu bļodā pie mērces. Pievieno sagriezto apelsīnu un pasniedz.
No Comments