Kā jau visi grandiozie (lasīt: laikietilpīgie) plāni, arī ciparu kūku cepšana kādā brīdī sāk likties pārāk laika izšķērdīgs pasākums. Tomēr no šīs idejas man atkāpties negribas, tāpēc pēdējos divus mēnešus cenšos izdomāt pēc iespējas vienkāršākas mēnešu kūkas – domāju, ka tādas uzrunās arī daudzus no jums!
5️⃣ Eklērkūka
Vispirms pagatavo plaucēto mīklu – tā kā dažādās receptēs proporcijas nav vienādas, tad, manuprāt, tā proporcija plaucētajai mīklai nav kritiski svarīga, bet es gatavoju pēc šādas receptes:
- Nelielā katliņā lej 200ml ūdens, pievieno šķipsniņu sāls un 80-90g sviesta. Vāra līdz pirmajam burbulim.
- Vienā paņēmienā pieber 120-150g augstākā labuma kviešu miltus un sparīgi maisa ar koka karoti līdz mīkla sāk atlekt no katla malām.
- Pa vienai pievieno 4 olas, katru kārtīgi iemaisot.
- Ļauj, lai mīkla atdziest un tad ar karoti saliek to uz cepampapīra vajadzīgajā formā. Ņem vērā,ka mīkla pletīsies arī platumā.
- Cep 180°C 20min, tad samazina karstumu uz 160°C un cep vēl vismaz 20min. Mīklai jābūt zeltainai, lai nekur nav pavisam gaišs. Cepot krāsni nevirina. Gatavu padzesē cepeškrāsnī. Ja būs par maz cepts, tad sāks saplakt – tad jāslēdz krāsns atpakaļ un vēl jāpacep, lai pa jaunu paceļās.
- Kad padzisusi, ar lielu nazi uzmanīgi nogriež augšējo kārtu un noceļ nost. Tas nekas, ja augša sadalās vairākās daļās.
Pagatavo biezpiena krēmu:
- Saputo ~400ml saldā krējuma ar pūdercukuru un citrona miziņu.
- Citā bļodā liek 2 paciņas biezpiena (vēlams sablendēta, bet man šoreiz nav), pievieno vaniļas cukuru un pūdercukuru un samiksē.
- Samaisa biezpiena masu ar putukrējumu. Liek ledusskapī atdzesēties.
Liekam kopā kūku:
- Apakšējā daļā liek iekšā biezpiena krēmu un visu kūku ieliek mazliet ledusskapī.
- Pēc brīža uzliek virsū augšējo daļu (nepiespiež).
- Pārlej ar šokolādes glazūru: 1 tumšās šokolādes tāfelīti (es izmantoju Poesia no Rimi) izkausē katliņā kopā ar kādiem 50 -100ml saldā krējuma un ar karoti pārlej kūkai.
- Kamēr šokolāde mīksta, saliek dekorācijas (augļus) un tad liek ledusskapī. Teorētiski šokolādei vēsumā jāsacietē.
6️⃣ Kabaču – šokolādes kūka
Šīs kūkas pamatā ir kabaču keksiņu recepte, jo apaļo sešinieku no tiem salikt ir ļoti viegli:
- Vienā bļodā sajauc 100ml pilngraudu auzu miltus, 100ml kukurūzas miltus, 1,5tējk sodas, 1/2tējk sāls un 50-75ml kakao pulvera (es liku 100ml, bet tas šķiet par daudz). Iemaisa 100ml šokolādes graudiņus.
- Otrā bļodā ar mikseri sakuļ 2 olas, 100ml medu, 100ml kokosa eļļu (vai mīkstu sviestu). Iemaisa 1,5glāzes smalki sarīvētu kabaci.
- Samaisa sausās un mitrās sastāvdaļas, bet nepārmaisa.
- Masu sadala 12 kēksiņu formās un cep 175-180°C 30-40min. Pārbaudot ar kociņu, kēksam jābūt mazliet lipīgam. Sanāk tieši 12 keksiņi – tieši tik arī vajag smukam ciparam 6!
Kamēr keksiņi atdziest, pagatavo krēmu:
- Saputo (bet ne pavisam stingru, jo vēl būs mazliet jāpaputo) 250ml saldā krējuma ar pūdercukuru un vaniļas cukuru. Šajā brīdī krēmam jābūt diezgan saldam.
- Pievieno 4 tējkarotes kakao pulvera un 200g krēmsiera.
- Saputo viendabīgā masā, bet nepārkuļ. Krēms sanāk ļoti stingrs, ar to var spiest rozes un kruzuļus, tomēr man tādus šoreiz negribējās.
Liekam kopā kūku:
- Keksiņus sagriež horizontāli uz pusēm.
- Pamīšus liekot cieši blakus apakšiņas un augšiņas, saliek ciparu 6.
- Tā kā keksiņi nav saldi un krēms ir vidēji salds, tad prasās kādu ievārījumu. Manuprāt, te vislabāk piestāv vīģu vai plūmju ievārījums – man mājās bija vīģu, tad nu liku to.
- Virs ievārījuma liek pa kārtīgai pikai krēma.
- Virsū, atkal cieši blakus vienu otram, liek keksu otrās pusītes.
- Pārsmērē ar atlikušo krēmu.
- Izdekorē ar šokolādes graudiņiem un piparmētru lapiņām. Varētu dekorēt arī ar svaigām vīģēm vai plūmēm.
No Comments